• MIN HÅRVÅRDSRUTIN

Jag tänkte dra igenom min hårvårdsrutin för er i hopp om att kunna vägleda andra som upplever frågetecken i denna djungel av råd hur du bör behandla ditt hår. Detta är dock någonting som får individanpassas såklart beroende på vad man har för hårtyp, frisyr/färg, vardagsrutiner etc. Alla har vi olika relation med våra hår, men att få lite tips och råd kan ju inspirera till att ta hand om sitt hår bättre och därmed leda till ett mer välmående hår! Vi börjar från början.

 

HÅRTVÄTT

Här ligger en väldigt avgörande faktor i hårvårdsrutinen vi har, nämnligen hur ofta vi tvättar håret, och med vad vi tvättar håret med. Jag har hamnat i en bra balans med att tvätta håret 1 – 2 ggr i veckan.

Innan tvätt så borstar jag igenom håret för att få bort tovor, som vid tvättning blir 100 gånger värre. Jag schampoonerar håret 2 – 3 gånger, med fokus på att massera ordentligt o hårbotten och blöta upp håret med rikligt med vatten istället för att använda överdrivet mycket schampoo för löddrandet. Balsamet koncentrerar jag sedan på längderna och inte direkt i hårbotten, låter det sedan sitta i någon minut innan jag sköljer. Använder just nu Maria Nilas schampoo och balsam True Soft, som passar ypperligt bra nu efter vintern när håret är torrt, frizzigt och allmänt trött.

Efter balsamet är ursköljt så avslutar jag alltid med att skölja igenom håret med kallt vatten. Det gör att hårets fjällskikt sluter sig, därav blir håret mer resistent emot både slitage och smuts. Dessutom upplever jag att håret blir glansigare.

FÖNING

Efter duschen så vrider jag alltid ur håret från överflödigt vatten och handdukstorkar det försiktigt, därefter applicerar jag i mina produkter. Vad man bör komma ihåg om man använder både vårdande och stylande produkter är att man alltid använda sina vårdande produkter (olja, leave in, antifrizz etc) först. Detta är för att den produkten ska ligga närmast hårstråets yta och fungera som en skyddande barriär för de andra produkterna, samt värmestylingen.

Jag använder mig även väldigt mycket av Maria Nilas vårdande produkter, och applicerar primärt True soft Argan oil i hela längderna, och sedan sprayar i Cream heat spray, som fungerar som ett värmeskyddande och antifrizz produkt.

Det är inte alla gånger jag fönar håret, men jag använder oavsett dessa produkter för att få mitt frizziga hår mer slätt och tillsätta fukten. Om jag inte fönar håret brukar jag gör två flätor och låta det torka i flätorna för att det inte ska bli lika frizzigt.

Dock föredrar jag att föna håret med rundborste för att styla fram volym och en mer smickrande form. Innan jag börjar föna applicerar jag i denna mousse i hela håret, jag gillar att få lite stadga, men absolut inte någon hård strävhet då det bara gör att mitt hår trasslar sig och blir ett fågelbo.

Jag fönar med denna stora rundborste från Global Keratin. Viktigt att tänka på när man ska rundborstföna sitt hår är att man ska föna ur cirka 80% av allt vatten innan man sätter igång med borsten. Annars får man stå och kämpa utan att det händer något, då formen inte kommer förrän håret är nästan helt torrt.

STYLING

Ibland gillar jag att låta håret vara efter föningen, men min favoritstyling slutför jag med en stor locktång. Är håret bra fönat innan så behövs oftast inte hela håret lockas, utan jag brukar ta ganska stora partier där jag vill ha mer form. Vissa toppar lämnar jag utanför locktången när jag vill att det ska se mer ”svalligt” än lockigt ut. Jag låter hela håret svalna en liten stund och borstar sedan försiktigt igenom med min Mason Pearson för det mjuka looken.

Avslutar brukar jag göra med lite torrschampoo, även denna från Maria Nila. Jag sprayar främst i botten och luggen, vänder huvudet uppochner och sprayar, sedan masserar in torrschampoot och lägger benan där jag vill ha den. Jag använder aldrig någon finishing spray på mitt hår då det bara blir totalt trassel. Jag vill att mitt hår ska kännas luftigt och kunna dra fingrarna igenom mitt hår utan att det fastnar, då upplever jag att en finishing spray inte funkar.

 

Såhär ser mitt hår ut efter rundborstföning och lite locktång

 

 

 

 

No Comments

Leave a Reply