• Priser hos frisören

Under mina år som frisör har jag upplevt att det här med prissättning är ett återkommande och relativt känsligt ämne. Jag tror att alla branscher som innefattar någon typ av hantverk eller kreativitet har mött på diverse ifrågasättanden när det gäller att ta betalt för sitt jobb. Förvisso ingenting dumt med det, kunder vill såklart veta vad de betalar för och därav kunna förhålla sig till vad man då har att förvänta sig.

Däremot har jag många gånger känt, som säkerligen många andra frisörer och branschmänniskor inom hantverk att man får nästan ursäkta sig för att ta betalt, som att man ska behöva känna sig dum för att man har lagt ned sin kunskap och tid på kund och sedan behöva en ersättning för det. Och tro mig, det är en jättejobbig känsla att ha. Nu är jag väl medveten om att alla människor har olika ekonomi och förutsättningar för att kunna unna sig ”lyx” behandlingar som ett frisörbesök ändå kan kategoriseras som, men just att få den där frågan ”Herregud, hur kan det vara så dyrt?”, efter att man har lagt ner många timmars jobb på en kund är inte rolig att få.

Vi lever i ett samhälle som är väldigt konkurrerande och prismedvetet, kunden vill veta vad man ska betala och vad man får för det man betalar. Återigen, inget fel med det i min åsikt. Däremot blir det gärna lite problematiskt för oss frisörer då vi i många fall (nu pratar jag främst färgbehandlingar) inte vet exakt vad vi behöver göra, hur mycket material, och hur mycket tid som går åt för just den specifika behandlingen i förväg. Oftast bokar kunder en tid utan att vi har fått se håret i fråga eller fått en utförlig beskrivning om vad som ska utföras på håret, och då är det alltid väldigt svårt att säga ett pris innan kunden väl sitter i din stol.

Jag skulle säga att nästan alla frisörer anger sina prislistor med från – priser. Ett från – pris är ett minsta möjliga belopp, som sedan ökar ju mer tids och materialkrävande jobbet är. T.ex. att färga ett hår som är 30 cm långt, kontra ett hår som är 70 cm långt och dubbelt så tjockt, det logiska är såklart att den som har mer hår får också betala mer.

I många av mina klipp och färgbehandlingar jobbar jag med fyra eller fem olika färgblandningar, jag använder en färg i botten, en annan färg att slinga med, en tredje att lägga på längder emellan alla slingor och sedan en eller två olika nyanseringar att färga in håret med. Teknikerna jag använder är väldigt precisionskrävande och verkningstiderna måste tas till hänsyn för att resultatet ska bli precis så som jag vill ha det. Dessa jobb tar i regel 3 h, ibland mer beroende på hårets längd och tjocklek. Visst, jag är fullt medveten om att jag skulle kunna göra som vissa andra frisörer som kanske kortar ner verkningstider, använder istället för stora paséer med hår eller till och med SKIPPAR att färga vissa delar i håret för att snabba på, eller snålar med färgen för att materialet ska bli så lite som möjligt, MEN det blir ALDRIG lika fint och hållbart resultat. Och jag vill inte jobba så, jag vill utföra mina jobb helhjärtat och med nogrannhet dels för min egen yrkesstolthet och dels för att min kund ska få det bästa möjliga resultatet.

Denna insändare på www.OP.se skapade mycket upprörda frisörer runt om i landet. Den säwger ganska mycket om just inställningen VISSA (självklart inte alla!) kunder har till oss frisörer och jobbet vi utför.

Många som ifrågasätter priser kanske inte förstår är att det vi tar betalt inte går direkt ned i ett lönekuvert. Skatter, moms, material, arbetsgivaravgifter, försäkringar, pension, hyra samt andra räkningar ska betalas. Därefter ska en skattad lön kunna betalas ut. Som ni hör så ska alltså kundernas betalningar räcka till väldigt mycket.

Det råder fri prissättning i Sverige, därav kan du hitta ett pris på en klippning på allt mellan 200 – 1500 :- beroende på salong, stad, frisör, och vad som inkluderas i klippningen. Men det råder också tyvärr brist på regler och lagar gällande vem som får jobba som frisör, därav har du aldrig några garantier på att du går till en duktig, utbildad och certificerad frisör sålänge du inte ber om att få se en licens eller ett gesällbrev.

Kontentan jag vill komma fram till av detta är att precis som i många andra branscher så passar uttrycket ”Du får vad du betalar för” in väldigt bra även i våran bransch. Låter något väldigt billigt, då finns det förmodligen en hake.. Brist på utbildning, ett jobb som slarvas igenom eller kanske till och med ett jobb som inte är vitt. Vill du gärna veta vad din färgbehandling kommer kosta och vad du har att förvänta dig, bestäm en konsultation med frisören. Eller fråga om ett ungefärligt pris, men var då beredd på att det kan komma att ändras lite beroende på ovanstående faktorer. Valet av vilken frisör du vill gå till är helt fritt, men du bör också ha i åtanke att din upplevelse och resultat påverkas därefter. Och tänk gärna efter en extra gång innan man häver ur sig en sådan kommentar, då du själv har valt att gå till en frisör har du också ett ansvar att kunna betala för det.

Och med det sagt menar jag självklart inte att dessa tråkiga kommentarer och ifrågasättningar är något man möts av vid varje kund, de flesta har insikt och förståelse i att vi, trots att vi älskar vårat jobb, utför detta jobb för att kunna leva och få en inkomst precis som alla andra arbetande människor ❤️

Previous Post
Next Post

No Comments

Leave a Reply