Men hallå hörrni! Har ni haft en bra helg?
Jag har tänkt att jag vill sammanfatta ett inlägg mina tankar kring frisöryrket, dels för att öka förståelsen kund och frisör emellan, dels för att se om mina frisörkollegor håller med vad jag känner eller om det finns någon input, men framförallt för att upplysa blivande frisörer vad man bör tänka på innan man gör sitt yrkesval.
Jag har med handen på hjärtat aldrig tvivlat på att frisöryrket har varit rätt val för mig. Däremot kan jag inte sticka under stol med att man inte älskar alla delar i yrket, och det absolut finns förbättringspotential. Jag tänkte att jag börjar lista det jag upplever kan vara negativt, och sedan de enligt mig främsta fördelarna.

FRÄMSTA NACKDELAR MED FRISÖRYRKET
ERGONOMI OCH HÄLSOPROBLEM
Jag tror inte det har undgått någon att frisör är ett utav de mest högriskrankade yrken när det gäller hälsoproblem såsom allergier, eksem, smärta och värk i kroppen. Och tyvärr är det inte heller alltför ovanligt att man tvingas sluta som frisör av den anledningen.
Som väl är har man ökat medvetenheten kring ergonomin och risker för hudproblem, och man får redan från utbildningen lära sig en del kring hur man skyddar sig på bästa sätt. Det gäller att vara väldigt noggrann med att tänka sig för när man jobbar, försöka undvika dålig kroppshållning, ta pauser och tänja ut kroppen, alltid använda handskar vid kontakt med färg etc.
Dock har man har ju tyvärr aldrig någon garanti för att det funkar livet ut även om man gör allt i sin makt för att förebygga det.
PRESTATIONSÅNGEST
Jag förmodar att jag inte är ensam om att känna att yrket medför en viss prestationsångest. Jag upplever att kunder idag har väldigt höga krav när det gäller sina frisörbesök. Och att ha höga krav och förväntningar i sig tycker jag är fullt rimligt, och självklart ska man känna sig helt nöjd efter ett frisörbesök. Men det är tyvärr inte alltid samma sak som att förväntningarna faktiskt är realistiska. Många gånger har man en bild av hur man vill att håret EXAKT ska se ut, men som kund har man inte koll på vad man för för hårkvalité (man kanske har sett en bild på ett hår som man vill ha, men man har inte samma typ av hår och därmed inte samma förutsättningar), vad man har för historia med sitt hår, vad man rimligtvis kan åstadkomma på ett frisörbesök.
Sedan är jag själv väldigt kritisk kring min insats i mina jobb, jag funderar alltid på vad jag hade kunnat göra ännu bättre även om både jag och kunden är nöjda. Jag vill aldrig bli en frisör som bara står och gör jobb slentriant och inte tänker på hur jag möjligt kan uppnå det allra bästa resultatet, blir för bekväm med att bara göra “som man alltid brukar göra”. Men ibland kan det vara påfrestande att känna den där prestationsångesten och strävan efter att man alltid vill bli bättre, göra bättre, att alla ska bli 110% nöjda och allt ska vara perfekt.
TIDSPRESS
Går lite hand i hand med föregående punkt eftersom att man jobbar oftast mot klockan. Som alltid när man har en verksamhet som faktiskt ska vara vinstdrivande och kunna ge dig lön måste man ju förhålla sig till tid och pengar. Tidspress och hantverk är inte bästa vänner alla gånger. Man får ju lära sig och göra ett system för hur man vill jobba med sina tider, oftast sätter man ju upp en viss tid för klippning, en viss tid för färgning osv. Men i verkligheten är det alltid svårt att på förhand veta exakt hur lång tid ett jobb tar, iallafall om du inte träffat kunden innan eller att man ska göra något helt nytt med håret.
Sedan är det ju den aspekten med att kunder tyvärr inte alltid kommer i tid heller, vilket kan i värsta fall förstöra hela ens dag. Man hamnar efter i schemat, och blir sen till nästa kund och så fortsätter det så hela dagen. Man bör alltså kunna hantera tidpress, och att stressiga situationer ibland uppstår.
DU MÅSTE ALLTID VARA SOCIAL, TREVLIG OCH PÅ TOPP
Nu får detta inte misstolkas som en självklar nackdel, för det är det absolut inte. Är en person som är utåtriktad, intresserad av andra människor är den biten oftast inga problem. Men alla har dåliga dagar, eller hur? Men i vårat yrke “kan” man inte leva ut det på samma sätt som när man kan sitta på ett kontor och vara i sin egen bubbla. Kundens upplevelse blir ju givetvis inte bra om ett dåligt humör lyser igenom. Självklart hanterar alla det olika, och vissa frisörer säger säkerligen till sina kunder att man har en dålig dag av någon anledning, och det är okej. Men för mig är det orimligt attt mina kunder ska känna sig obekväma i min stol för att jag är på dåligt humör eller mår dåligt den dagen.
Man får helt enkelt öva upp en förmåga att lämna privata bekymmer hemma och försöka vara ditt bästa jag på jobbet.
Under mina snart nio år som frisör har jag bildad min uppfattning kring att dessa ovanstående punkter är de främsta nackdelarna med yrket. För mig har dock alltid fördelarna varit starkt övervägande, och jag skulle inte avråda någon från frisöryrket. Dock tycker jag att man bör man känna till dessa punkter för att kunna göra en bedömning kring hur vida man tror att man passar som frisör eller ej.
Men jag tänkte att vi direkt hoppar vidare till den roligare delen, fördelarna.
FRÄMSTA FÖRDELARNA MED FRISÖRYRKET
KREATIV OCH SKAPANDE
Som frisör måste man givetvis ha ett behov av att skapa och vara kreativ. Ett öga för det estetiska, och att kunna förstå färg och form. Har man den ådran är det ett fantastiskt yrke där man varje dag får utlopp för sin kreativitet. Hårmode, tekniker, produkter utvecklas ju ständigt, och det gör att det alltid finns nytt att lära.
Jag som fullkomligt älskar färg går ofta och funderar på nya färgrecept, appliceringstekniker och det är väldigt stimulerande att man dagligen får “leva ut” sina idéer.
FÖRSTÄRKA NÅGONS SJÄLVFÖRTROENDE
Finns det någon bättre känsla än att känna att man gjort en annan person genuint glad? Att förbättra någons hår, och därav stärka någons självförtroende är en oslagbar utdelning. Det är ett jobb som ger direkt belöning genom att se kundens ansiktsuttryck, känsla och glädje när man får det där perfekta resultatet man önskat sig.
ATT FÅ LÄRA UT NÅGON HUR MAN TAR BÄTTRE HAND OM SITT HÅR
Kunden kommer ju egentligen till oss för att denne har ett “problem” med sitt hår. Det kan ju vara allt från att frisyren är lite för lång, till att man är totalt vilsen och inte alls vet hur man ska ha sitt hår. Men oftast så finns det alltid något tips eller råd man kan ge sin kund för att få en bättre relation med sitt hår. Som frisör är man ju mån om att kundens hår även ska se fint ut när kunden själv hemma tar hand om det, eftersom att kunden är den bästa marknadsföringen för oss.
KUNDEN BLIR DIN VÄN
Vi tillbringar väldigt mycket tid med våra kunder, och självklart lär man känna många väldigt väl efter ett tag. Vissa gånger känns det mer som att man tar en fika och snackar med en vän, än att man jobbar. Man delar livshistorier med varandra, och skapar ett fin relation där man både får ta hand om kundens hår men också få ett utbyte av en intressant person.
HITTA SIN NISCH OCH STIL
I och med sociala medier har ju frisörbranschen utvecklats något enormt, och numera känns det som att man som frisör verkligen kan nischa sig på det man gör bäst, och helst jobbar med. Kunder är mer medvetna om vilken “typ” av frisör man vill gå till, och det öppnar dörrar till att man kan utveckla ett eget koncept.
Dessutom finns det ju väldigt bra möjligheter att bli egen företagare som frisör och på så sätt ta sin vision vidare, och få själv helt styra sitt sätt att jobba på.

Vad är era tankar och åsikter kring detta, håller ni med? Funderar ni själva på att utbilda er till frisörer och har några andra funderingar kanske?
No Comments