MIN HÅRVÅRDSRUTIN

Inlägget innehåller annonslänkar från Lyko.se samt Nordicfeel.se

Hallå där favoritgänget! Jag tänkte leverera ett läsvärt inlägg till er idag med min hårvårdsrutin. Alltid när jag pratar med någon om mina tankar om just sin egen hårvård så tycker jag att reaktionen blir lite av en “aha” upplevelse, vilket ju betyder att många har mer att lära om hårvård helt enkelt. Många tror jag glömmer bort att ta hand om håret, man förlitar sig på att man blir fin hos frisören, men tar sedan inte hand om det emellan frisörbesöken. Hårvården är superviktig både för att hårets kvalité och hårfärgen ska hålla. Ingen vill ju gå till frisören och lägga ner både tid och pengar på att få ett fint hår, som sedan fallerar för att man inte bevarar det själv hemma. Det är ju ändå du själv som ska ta hand om ditt hår i långa loppet, frisörbesöken är ju bara en bråkdel av tiden i jämförelse med alla de tillfällen när du själv ska “ansvara” över ditt hår. Och vem vill inte alltid gå runt med så fint hår som möjligt?

Jag tänker att jag delar med mig av mina tankar, tips och råd i en fullständig beskrivning gällande min egen hårvårdsrutin, och förhoppningsvis inspirerar det någon där ute hehe.

Här är håret lockat med locktången från Hot tools

HÅRTVÄTT

Jag är ju en förespråkare av att hårtvätt inte bör göras alltför ofta, och man får försöka hitta en rutin som gör att man inte står och tvättar håret var och varannan dag. Jag tvättar håret en till två gånger i veckan. Låter som vansinne för vissa, men jag har hittat en rutin som gör att jag kan gå med icke nytvättat hår i ett par dagar och att det ändå ser bra ut. Jag fönar ALLTID håret efter tvätt, då jag upplever att håret håller sig mycket längre och bättre mellan tvättarna. Oftast så tvättar jag mitt hår på fredagar eller lördagar, och om jag tvättar två gånger i veckan så lägger jag in en tvätt i mitten av veckan också.

Vad det gäller själva tvättandet så schamponerar jag alltid håret två gånger. Varför? Jo, första gången man schamponerar så gnuggar man egentligen mest runt alla produktrester samt fett i hårbotten, men den bli inte ordentligt ren. När man sedan går på andra gången med schampoo och ordentligt masserar i hela hårbotten blir den rengjord på djupet. Jag schamponerar inte på längderna om det inte är ett silverschampoo, eftersom att schampoot ändå rinner igenom längderna när du sköljer. Balsamet börjar jag applicera nerifrån topparna och upp, och försöker försiktigt reda ut håret lite med fingrarna. Jag avslutar alltid hårtvätten med kallvatten för att “stänga” håret. Samma princip som med huden, varmt vatten öppnar upp medans kallt sluter igen.

Vad man bör komma ihåg är att ALLTID borsta igenom håret ordentligt innan du går in i duschen och tvättar det. Varför? Jo, för att om du har en tova och går in och blöter ner den och börjar schamponera så har du gjort den hundra gånger värre än vad den var från början.

Jag borstar håret minst två gånger om dagen, och sista dagarna innan tvätt så tillsätter jag torrschampoo samt kör en del uppsatt hår.

Jag har tidigare flera gånger nämnt varför man inte bör tvätta ditt hår så ofta, men den kortfattade anledningen är att du helt enkelt både sliter på ditt hår, hårfärgen samt rubbar balansen i hårbotten. Det är såklart inte helt lätt att bara pang, bom kunna tvätta håret en gång i veckan och att det funkar bra men återigen så får man försöka hitta en rutin. Man får sakta men säkert avvänja sig från tvättandet, hitta produkter, stylingar, kanske till och med en ny frisyr som gör att det faktiskt funkar.

SCHAMPOO, INPACKNING OCH BALSAM

Mitt hår fungerar bäst när jag alternerar lite med vilket schampoo och balsam jag använder, då det känns som att det “vänjer” sig efter ett tag och behöver chockas med något annat för att få bästa effekt. Dock finns det vissa favoriter som jag alltid återgår till förr eller senare, och Redkens All soft (KLICK) är en av dom. Den jobbar för att tillföra rejält med fukt till håret med hjälp av bl.a. arganolja och sojaprotein. Den blir samtidigt som att den är återfuktande ändå väldigt luftig, löddrar extremt bra, och balsamet är såpass utredande att det går att dra fingrarna genom håret redan i duschen. Inpackning har jag som rutin att använda en gång varannan vecka, då schamponera håret två gånger först, sedan ha inpackningen i cirka 5-10 min, och avsluta med balsam.

Jag är Joico’s Kpak trogen när det gäller inpackning, den gör underverk för det torra, trötta håret.

Redken All Soft schampoo & balsam (KLICK)

Joico K-PAK Hydrator intense inpackning (KLICK) (den har numera ett nytt utséende på förpackningen, jag har en produkt från innan ändringen. Den håller länge med andra ord!)


PRODUKTER

Grunden

Jag brukar krama ur överflödigt vatten ur håret efter tvätt, sedan applicerar jag mina grundande produkter. Jag behöver produkter med mycket fukt, som dämpar frizzighet och gör håret följsamt inför föningen. Jag har hittat två vapendragare som jag alltid blandar ihop och applicerar i håret innan föningen. Jag har skrivit om båda dessa godingar innan i detta och detta inlägg. Jag börjar med att applicera i topparna och sedan uppåt. Sedan fönar jag håret en liten stund (men så att det fortfarande är fuktigt) och sprayar sedan i rikligt med Color Wow’s Dreamcoat.

Dreamcoat är räddaren i nöden när man har hår som har lätt att tappa formen så fort du går utomhus, då det primära produkten gör är att lägga som en skyddande hinna mot fukt runt hårstrået.

System Luxe oil (KLICK)

System Creative care Perfect ends (KLICK)

Color wow Dreamcoat (KLICK)

STYLINGPRODUKTER

Det här är mina två bästa kompisar när det kommer till produkter efter stylingen. Favorit torrschampoot kommer från Living Proof, denna kan jag inte leva utan. Jag applicerar den i hela överhåret, över virveln samt i luggen, håller flaskan ci 15 cm ifrån hårbotten och borstar sedan igenom allt. Sedan är volymen ett faktum hörreni. Sålänge man borstar igenom håret efter applicering så blir den inte sådär vit/grå i hårbotten som torrschampoo annars kan bli, den gör håret väldigt luftigt och har en underbar doft! Nej men den är verkligen suverän. Kan verkligen starkt rekommendera denna om ni är på jakt efter ett nytt torrschampoo.

Living proof torrschampoo (KLICK)

Efter jag har stylat klart håret vill jag ju förutom torrschampoot även ha någon lättare, torr spray på längderna för att fixera lite. Som jag nämnt tidigare så kan jag ju inte med “vanliga” hårsprayer då jag tycker att dom endast gör håret stelt, tovigt och så fort man drar borsten igenom efteråt så faller stylingen som en fura. Jag vill ha en LÄTT spray som ger textur, luftighet och har en “torr” känsla.

Nyligen hittade jag Redken’s Wind blown, som jag kör flitigt med på både mig själv och mina kunder just nu. Precis som namnet beskriver så ger den ett mer “Wind blown” effekt, lätt textur och luftig. Perfekt att spraya över nygjorda lockar samtidigt som man drar ut dom med fingrarna.

Redken’s Wind blown spray (KLICK)

STYLINGVERKTYG

Jag försöker alltid att lägga lite tid och engengemang på stylingen jag gör efter tvätten, just eftersom att jag tycker att håret håller sig längre mellan tvättarna men såklart framförallt för att jag trivs bättre i stylat hår. Jag gör alltid grunden redan vid föningen, fönar upp volym och luftiga längder för att sedan gå noggrant igenom med locktång. Beroende på vad jag vill ha för typ av lockar använder jag antingen denna från GHD (32 mm) för lite tightare lockar, eller min stora från Hot tools (38 mm) för stora svalliga vågor. Ibland lägger jag även upp locken på en spole om jag vill ha den mer “fönade” looken med böjda toppar.

HOT TOOLS 38 MM LOCKTÅNG (KLICK)

GHD Curve Soft Curl 32 mm (KLICK)

FÄRGNING

Jag färgar håret ungefär en gång varannan månad, dock är det ju inte en stor behandling varje gång utan ibland bara en uppfräschning med nyansering. Så som jag har färgat mitt hår under de senaste året har jag utgått från min egna bottenfärg som grund, men haft en hel del olika nyanser och ljusa/mörka skiftningar i det. Jag passar i nyanser åt det varmare hållet, men jag vill ändå att tonen ska innehålla en mix av både varma och kalla pigment, som skapar den beiga nyansen.

Jag har ju ett rejält hår med väldigt mycket hårstrån, och jag behöver kontraster och nyansskillnader i det för att det inte ska kännas som en stor massa.

_

Nu känner jag att jag matat er med massor av information, men förhoppningsvis kanske någon lärde sig någonting nytt att ta till i sin hårvårdsrutin. Vi hörs i veckan! Kram A

Previous Post
Next Post

No Comments

Leave a Reply