• Vad är skillnaden på färg, toning och nyansering?

Idag tänkte jag försöka reda ut ett frågetecken som väldigt många kunder har frågor och undrar över. Både vi frisörer och i daglig varuhandel presenterar olika benämningar på färgbehandlingar, och det kan vara väldigt svårt för en kund att förstå vad som är vad.

Dessutom är det många kunder som exprimenterat hemma med färg som sedan tror att dom har gjort en ”toning” som går att tvätta ur när det i själva verket inte alls är så. Vi kan ta det lite grundligt från början för att reda ut denna djungel, då detta kan vara väldigt diffust.

FÄRG

Färga håret är ett väldigt brett begrepp för att förändra sin färg på håret, oavsett metoden man använder för att göra det. Men rent krasst är färg något man använder för att

• Mörka ner ett hår

• Färga en annan ton på håret fast samma ljushetsläge

• Ljusa upp håret max 4 steg (ljusarefärg) OBS detta funkar endast på ett helt ofärgat hår, och det är inte samma sak som blekning.

• Täcka gråa hårstrån

Jag skulle säga att man använder färg till helt ofärgade hår när man vill ha en lång hållbarhet, eller att täcka grått hår. Pigmenten i en färgblandning är små och passar därför bättre till ett ofärgat hår för bästa hållbarhet.

INTENSIVTONING / LÄTTFÄRG / DEMIPERMANENT

Här blir det väldigt många gånger missförstånd. Toning och intensivtoning (även kallat lättfärg är inte samma sak.) Intensivtoningen har precis som färgen två komponenter, alltså en färgmassa och en väteperoxid som blandas ihop. Det som skiljer intensivtoning gentemot färg är att dessa pigment är istället väldigt stora, och passar därför på ett hår som redan har behandlats med färg eller blekning. Anledningen till detta är att alla redan färgade hår har ett fjällskikt som redan är lite öppet, då sitter stora pigment kvar längre än små. Jag skulle säga att man främst använder detta när du vill:

• Färga ett redan färgat hår mörkare eller i en annan ton

• Färga ett ofärgat hår mörkare eller max 2 steg ljusare (men ha i åtanke att den kommer succesivt att släppa snabbare än en färg)

Efter/före slingor, intensivtoning, samt två nyanseringar

NYANSERING

Nyansering är ett begrepp som vi frisörer använder när vi ska tona in ett hår som vi har färgat eller blekt. T.ex. att man har gjort en bottenfärg med färg, balayage med blekning och sedan sköljt ur allting, då gör man i regel en nyansering i håret för att få till den där exakta nyansen man vill ha. Nyansering är i själva verket samma sak som en intensivtoning, men när man använder det efter en annan färgbehandling kallar man det nyansering. Så samma visa här, stora pigment som fastnar bättre på det färgade underlaget.

Jag nyanserar 99% av alla mina färgningar, och jag kan inte understryka nog hur viktig tonen och nyansen är för en hårfärg. När vissa kunder frågar om man ”måste” nyansera eftersom att det både tar lite mer tid och kostar lite mer brukar jag visa denna bild.

Bild lånad från Pinterest 

Skillnaden på att nyansera eller ej är enorm. Oavsett hur duktig frisör man än är så kan man inte bryta mot fysikens lagar. Man måste ta ett steg i taget, först ljusar man upp/mörkar ner och gör hela grunden för att sedan skräddarsy nyans/ton i nästa steg.

HÄR har jag skrivit ett inlägg om hur du bäst tar hand om din nyansering

TONING

En toning är en behandling med endast EN komponent. Alltså en inpackning med färgpigment, en skummousse med färgpigment, eller en kur med färgpigment i. Det är alltså inte de ”toningarna” som finns i daglig varuhandel som det står toning på förpackningen (märkligt nog), eftersom att de i regel innehåller både färgmassa och väteperoxid. För att förtydliga så är en riktig toning något som tvättas helt ur håret med tiden, vilket en intensivtoning eller färg inte gör.

För att inte förvirra, så ja en intensivtoning på ett ofärgat hår släpper med tiden och går i regel tillbaka till den naturliga hårfärgen.

Men det finns ändå kvar pigment från intensivtoningen i håret efteråt. Varför detta är viktigt att komma ihåg är för att det påverkar nästa färgbehandling som görs på håret efteråt, det är därför man bör berätta för sin frisör att man har gjort en intensivtoning och inte en toning. 

Hoppas det har klarnat lite med alla dessa begrepp, ska dock tilläggas att detta är överkurs för er kunder att förstå, men för kommunikationens skull kan det vara bra att förstå lite. Dessutom upplever jag att väldigt många kunder frågar och är förvirrade över detta, vilket är förståeligt! Känn dig fri att kommentera vid yttligare frågor 🙂

Previous Post
Next Post

16 Comments

 • Om man har blont hår, och lägger en blond toning för att ”ljusa upp”.. kan man tvätta ur den färgen? Sliter toning mycket på håret?

  • Hej!
   En toning kan inte ljusa upp ett hår mer än något litet steg, annars måste man använda blekning. Men däremot kan håret upplevas ljusare om man har gjort en kall toning, då en kall blondin ser ljusare ut än en varm 🙂
   Men den tvättas ur successivt, så vill du behålla den kalla tonen så får du underhålla med silverschampoo eller tona om det med jämna mellanrum.
   Den sliter inte något avsevärt på håret så det behöver du ej vara rädd för, var mer försiktig med att bleka håret ljusare då det är större slitage för håret.
   Hoppas du blev lite klokare av svaret, annars får du ställa mer frågor 🙂
   Kram

 • Hej, var hos frisören i förrgår. Jag är blond och ville mörka till det lite så att när håret växer så blir inte utväxten markant (min egen hårfärg “mellan mörkblond), men jag ville fortfarande känna mig blond. Viktigt med en naturlig känsla. Frlsören la bruna slingor sa hon, och vid tvätt en nyansering. Nu är mitt hår väldigt askigt, mellan mörk grått. Jag skulle säga att det är en icke färg, håret/färgen känns platt och grå helt enkelt. Nyanseringen, går den bort efter några tvättar? Kan man på något sätt bli av med denna enormt mörk askiga “färg”?
  Hälsn. L

  • Hej!
   Vad tråkigt att det inte blev som du hade tänkt dig.. Spontant tycker jag att det låter som att det är lite tokigt av frisören att lägga bruna slingor i ett blont hår eftersom att det väldigt lätt blir som du beskriver, matt och gråaktigt om man inte blandar färgen helt rätt.
   Men absolut, nyanseringen kommer ju successivt att släppa från håret, men det kan dock ta ett tag och det är inte säkert att färgen som blir när den släpper blir som ditt hår såg ut innan färgningen.
   Jag skulle säga att det bästa att göra är att höra av sig till frisören och förklara läget, att du upplever att färgen tyvärr blev för dassig, mörk och grå. Frisören kan på ett ganska enkelt sätt korrigera det och rensa bort det kalla pigmenten, så du åtminstone känner att den tråkiga färgen släpper. Jag tycker att även frisören borde se att håret har en matt och dassig färg, och vilja korrigera sitt jobb.

   Lycka till och hoppas att det löser sig!
   Kram

 • vilken alldeles underbar brun ton! exakt den jag vill ha. blir svårt att ta mig till dig för samma resultat. kan du kanske hjälpa mig genom att säga vilken toning detta är? förstår det är ett komplext jobb bakom men för att få så snartlikt som möjligt (har ganska exakt detta bruna hår plus grått och utan denna vackra glans och kastanjenyans (?))
  Kan man kalla detta choklad eller det är mer neutralt? Är jag i din stad en dag kommer jag att komma förbi för behandling 🙂
  Mvh Anna

 • Ps. Mitt hårs utgångsläge var som hennes på förebilden fast helt ofärgat, dvs utan de ljusa partierna hon har. Så hade virgin hår. Sen ville jag låta de vita (massa i tinnigar och krokiga glansiga strån spritt så det bara syns nära, runt över hela skallen) smälta in mer och bestämde mig för att tona (trodde jag, innan jag läste din guide! Attans säger jag bara, ville inte ha något ens semipermanent!) med Goldwell Colorance 8G Golden Blond. Nu är de vita mer beige-gulgröna, men tror det går att lösa. Ville helst ha denna färg som bilden i hela håret men ville inte färga håret pga utväxten. Nu tänker jag att jag kanske kan ha denna “i längderna” som balayge typ för att sen låta de grå växa ut med bara ljus toning så de ser mer blonda ut än vita. Kan du förresten rekommendera en toning (helst) som täcker vita hår på ett snyggt sätt? Dvs inte gulgrön nyans 🙂 TAck för du ens orkat läsa. Svar är bara bonus :=)

  • Hej Anna!
   Jag skulle kalla denna bruna ton neutral varm, alltså inte en röd underton och inte en blå utan en neutral med varma inslag för att få den glansig och livfull 🙂
   Tyvärr kan jag inte rekommendera någon toning för dig att lägga då jag dels inte har sett ditt hår och vet inte vilket utgångsläge/porösitet/kvalitét/underliggande pigment som finns för att man ska kunna fastställa vilket nyans man ska använda i sin färg, och för att färgprodukterna ni konsumenter kan köpa i butik inte alls går att jämnställa med de färger i frisörer använder.
   Jag tycker spontant att det låter som att du kanske skulle ha lite, tunna, ljusa slingor just för att förvilla dina gråa strån, och sedan ha resterande av håret i den bruna nyans man önskar. Du är varmt välkommen till mig på Deevi i Stockholm om du är sugen på en behandling, fyll i formuläret under “Bokning” fliken för att gå vidare med det, annars hoppas jag att du får ordning på dom gulgröna stråna hehe 🙂

   Önskar dig en fin dag! Kram <3

   • Tack snälla för ditt svar! Kommer definitivt förbi för behandling när jag är i stockholm nästa gång så jag kan bli sådär tjusig 🙂
    Trevlig helg när det blir dags! Kram 🙂

 • Hej! Jag har blont hår, det är slingat blont sen tidigare och har nu ganska mycket mörkare blond utväxt. Hade velat färga håret lite mer mörkblont/ljusbrunt och slippa känna mig råttfärgad. Men kan det bli fel att färga eller ta intensivtoning på det redan blekta håret?

  • Hej Malin!
   Ja, det kan bli så att det blonda slår åt en väldigt matt/dassig/kall färg, medans din mörkare utväxt kan slå åt varmt istället. Därför måste man färga håret i flera steg eller anpassa med olika färgbehandlingar. Rekommenderar inte att du ger dig på det själv då det tyvärr är väldigt lätt att det blir fel, utan uppsöker frisören för att få en bra grund 🙂
   Lycka till!
   Kram Anna <3

 • Om man har lockigt/krulligt mörkblont hår och vill få det ljusare – vågar man satsa på en blekning? Är super-rädd för att håret ska gå av eller bli helt förstört eftersom det är såpass fina och torra hårstrån. Har aldrig färgat hela håret tidigare, men har varit med om näringsbrist och dylikt vilket gjort att håret vart riktigt kasst för ca 4-5 år sedan. Har väl egentligen börjat bli riktigt bra igen, men tycker den naturliga färgen är lite för “orangeig” för min kalla hudton.
  Antar att no yellow/no orange – schampo inte gör någon större skillnad på ett helt ofärgat hår heller, har nämligen testat och vettetusan om de händer något.

 • Hejsan jag var hos en frisör igår ville ljusa upp hårbotten med slingor och sen en nyansering. Nyansering en var lite bask, blond beige och en lite rosa i.. Jag har aldrig mlivit så missnöjd.. Mitt hor gick av och nyanseringen tog knappt något.. Det blev bara mer askigt och lite dass ljusgult mot det blåa hållet.
  Hur kan jag fixa detta på egen hand. Kan jag köpa en beige och en råsa nyansering på Åhléns och blanda i lite av den rosa? Är det något nu vet.

  • Hej Emmie!

   Vad tråkigt att du blev så missnöjd.. Mitt bästa råd är dock att du hör av dig till frisören och förklarar läget, förhoppningsvis kommer frisören att förstå och att ni tillsammans kan lösa det på bästa sätt. Att börja mixtra själv hemma är ingenting jag rekommenderar då det är stor risk att man förstör håret ännu mer.

   Det enda jag kan råda till hemma är att tvätta med ett djuprengörande schampoo och varmt vatten för att
   få nyanseringen att släppa lite, men har ditt hår gått av måste du vara väldigt rädd om det nu.

   Hoppas det löser sig!
   Kram A

 • Hej!
  Jättebra information i detta inlägg 🙏 Jag har en fråga angående toning. Jag hittar inga exempel på tonings-produkter? Bara intensivtoningar. Jag vet att det finns typ “färgbomber”, men jag har hört att dessa inte fäster på ett ofärgat hår, stämmer det? Och är dessa alternativ på toningar?
  Jag har nämligen ett ofärgat mellanblont hår och som jag förstår är risken med intensivtoningar att de inte går ut håret helt. Jag vill bara testa en annan nyans/färg i håret.

  Vänliga hälsningar!

Leave a Reply