• Vad gör jag vid missfärgat hår?

Inlägget innehåller annonslänkar från Lyko.se

Många av er som hittar hit ställer frågor om missfärgat hår, och därför tänkte jag sammanställa en guide till er hjälp

Först och främst måste man fastställa varför håret är missfärgat. Här nedan listar jag de vanligaste orsakerna.

DITT HÅR HAR BLIVIT MISSFÄRGAT HOS FRISÖREN

Detta tycks vara vanligare än vad jag trodde med tanke på hur många frågor jag fått gällande kunder som upplever sig missfärgade hos frisören. Att gå från frisören och känna sig missfärgat är inte acceptabelt i mina ögon (och då syftar jag på att håret uppenbart har slagit i grönt/lila/gult/dassig färg utan att det är ett överenskommet steg i en process).

Såhär är det, att färga hår är en hel vetenskap och många gånger vet man inte hur det exakta resultatet kommer bli när man applicerar i sin färgblandning. Framförallt när man har en ny kund där man inte känner håret kan det vara oerhört svårt att förutse hur färgen kommer att bli. Att en färg slår fel och inte som man hade tänkt sig kan absolut hända och det händer även mig, och man behöver inte vara en dålig frisör för det. DÄREMOT, ska man som en duktig och professionell frisör kunna rätta till det och bör agera utan att du som kund ska behöva säga att håret känns missfärgat.

Ett bra exempel på en läsarkommentar i just precis denna situation:

Hej! 

Fråga om nyansering; jag var hos en frisör rätt nyligen ( ca två veckor sedan) och fick håret slingat och nyanserat. Men, mitt hår har gått igenom en hel del tidigare och jag hade hört av andra tidigare frisörer att jag har mycket röda pigment i mitt hår, vilket jag nämnde för den nya frisören. Det resulterade nu i att hon ”tog i” med nyanseringen och jag blev väldigt mycket kallare, nästan lilagråaktig samt med en matt känsla i håret. Jag märkte att frisören blev lite snopen och sa att ”det där kommer att tvättas ur på fem veckor”. Nu har det gått som sagt ca två veckor och håret har blivit lite ljusare -men den kalla och lite matta känslan dröjer sig kvar. Samt en viss grön ton i vissa ljus. Min fråga är; kommer den ”felblandade” nyanseringen verkligen att kunna tvättas ur eller tror du att det kan innebära att jag kommer att behöva slinga om mitt redan slitna hår tills att det för kalla försvinner?

En sådan här situation tycker jag inte är okej, frisören borde enligt mig ha tagit till åtgärder för att få bort den matta/dassiga färgen. Det finns metoder för en frisör att återställa en sådant problem, och upplever man som kund att man är missfärgad så tycker jag att man borde kunna räkna med att frisören åtgärdar det och inte bara skickar hem kunden och säger att “det släpper nog”, och i annat fall har man tyvärr råkat hamna hos någon som inte besitter rätt kunskaper.

Exempel på en kund jag fick in som hade fått håret färgat såhär på en annan salong. Jag har svårt att tro att varken någon kund eller frisör kan känna sig nöjd med en sådan ton, väldigt tråkigt.

Om detta nu mot all förmodan händer tycker jag att man i främst kontaktar frisören, beskriver hur man upplever sin färg och att man inte känner sig nöjd. Om frisören nu inte vill ställa problemet till rätta är tyvärr det bästa att uppsöka en annan frisör som har rätt kunskaper för att kunna korrigera håret

HÄR hittar ni ett inlägg jag skrivit om att bli missnöjd hos frisören som kan vara till hjälp.

DU HAR ANVÄNT EN FÄRGBOMB/SILVERSCHAMPOO/ ANNAN PRODUKT SOM ORSAKAT MISSFÄRGNING

Som jag skrivit om innan kan det bli en del fel vid användning av färgbomber om man inte riktigt vet vad man gör, eller använder en variant med pigment som reagerar dåligt med håret. Innan man använder en färgbomb bör man ALLTID rådfråga med en frisör, gärna en frisör som känner till ditt hår sedan innan. Ett annan vanligt situation är att man som blondin överanvänder ett silverschampoo, eller använder en variant med alldeles för mycket blå/violetta pigment som gör att håret slår över. Vad gör man då?

Jag brukar rekommendera att man i dessa situationer införskaffar sig ett djuprengörande, rensande schampoo och ger håret en riktig detox. Tvätta håret tre gånger på raken, och använd sedan en fuktgivande inpackning och avsluta med ett fuktgivande balsam (detta är superviktigt eftersom att ditt hår annars kan bli väldigt strävt). Jag rekommenderar Un-do-goo schampot från Malibu C, som kan lyckas ta bort de överflödiga pigmenten och återställa håret.

KLICK KLICK KLICK KLICK KLICK KLICK KLICK

TIPS! Fuktbevarande inpackning & balsam att följa upp med

KLICK & KLICK

Om det mot förmodan inte fungerar med djuprengöring får man besöka frisören där man kan göra en djuprengörande behandling och följa upp med färgkorringering. Tråkig situation, men det händer många någongång och förhoppningsvis lär man sig vad som funkar med just ditt hår och inte.

DU TVÄTTAR HÅRET I ETT VATTEN SOM INNEHÅLLER METALLER

HÄR har jag skrivit ett inlägg som handlar om just egen brunn och metaller i håret. Viktigt att du meddelar din frisör om att du har eget vatten hemma då det måste göras en behandling INNAN du då färgar håret, annars kan håret reagera starkt och i allra värsta fall gå av vid oaktsamhet. Ett klassikt kännetecken på att du har metaller i håret är att det känns som att du har en “beläggning” på håret, samt att ditt hår alltid tenderar att gå åt grön, eller orange-aktigt i färgen.

HÅRET HAR SUGIT ÅT SIG AV BRUN UTAN SOL

Visste ni att framförallt ljust hår kan suga åt sig av brun utan sol? Har man dessutom extensions måste man vara SUPER försiktig med detta då det verkligen kan fastna. Om man ska smörja sig med BUS måste man vara supernoga med att håret absolut inte nuddar huden innan det helt har torkat in. Man bör även vara väldigt varsam när man svettas eller duschar eftersom att de bruna pigmenten då släpper från huden och kan sugas rakt in i ditt hår.

Samma princip gäller om du använder en olja med en gul ton, pigmenten kan fastna på det blonda håret och få det att gulna. Använd istället en genomskinlig olja.

Har olyckan inträffat och ditt hår har missfärgats kan man köra samma detox som jag rekommenderade ovan med Malibu C schampoot, och förhoppningsvis släpper det inom ett par gånger.

Har ni varit med om missfärgningar? Hur löste det sig? <3

Previous Post
Next Post

No Comments

Leave a Reply