• Varför får jag fett hår?

Jag tänkte ta upp ännu en fråga som många av er verkar undra över. Varför får jag fett hår, och vad kan jag göra åt det? Som med allt annat så måste man först och främst gå till grund med varför man har problemet, eftersom att det finns fler anledningar till att det kan uppstå. Men det absolut vanligaste är följande anledningar:

DU TVÄTTAR DITT HÅR FÖR OFTA

Känner du igen dig? Min rekommendation är att tvätta håret MAX två gånger i veckan. Gärna en om det går. Anledningen till att man inte ska tvätta det oftare är att en hårtvätt leder till att talgproduktionen och oljorna du har i håret tvättas bort, hårbotten blir “torr” och din kropp tror då att den måste producera mer talg för att återfukta din hårbotten. Tänk då att man tvättar håret med schampoo varje eller varannan dag, det blir en riktig obalans. Hårtvätt är dessutom slitsamt för ditt hår och försämrar din hårfärg, därför ska man inte överdriva hårtvättandet.

Många tycker dock att det är oerhört svårt att dra ner på tvättandet, och ja det är tufft i början. Det tar ett par veckor innan håret börjar vänja sig och balansera om, men HÅLL UT! Under tiden är torrschampoo, hårscarfs och upsatt hår din bästa vän, det räddar dina dåliga hårdagar. När du sen väl tvättar håret ska du schamponera igenom håret ordentligt, massera och gno runt med fingrarna i hela hårbotten. Tvätta gärna igenom med schampoo tre gånger på raken, och avsluta sen med balsam. Då är ditt hår riktigt rent!

DU TVÄTTAR INTE DIN HÅRBORSTE

Handen på hjärtat, hur ofta tvättar du hårborsten? Det samlas massa smuts, damm, produktrester på din borste, och vad händer när man då drar den genom håret? Det fastnar och blir smutsigt och fett. Denna lilla vägledande guide la jag upp på min instagram.

DU ANVÄNDER FEL SCHAMPOO OCH BALSAM

Såklart kan ett visst typ av schampoo eller balsam orsaka fet hårbotten. Det behöver inte vara dåliga produkter, utan att dom helt enkelt inte passade ditt hår. Det finns även schampoon som är framtagna för att motverka fet hårbotten, dessa två har jag som bra tips.

Kérastase Specifique Bain Anti-Pelliculaire 250 ml | maria nila Head & Hair Heal Shampoo 350 ml |

DU HAR HORMONELLA/ GENETISKA FAKTORER SOM GÖR DITT HÅR FETT

Dina gener kan givetvis påverka även här. Precis som torrt hår, hårbottensproblem eller liknande kan gå i arv kan även fet hårbotten föras vidare. I dessa fall får man försöka hitta en rutin som funkar, balansera med hårtvättandet och hitta produkter som funkar. Även hormonella störningar kan påverka, preventivmedel, mediciner, pubertet etc.

DU BYTER INTE ÖRNGOTT TILLRÄCKLIGT OFTA

Precis som att hyn kan bli påverkad av dina sängkläder kan även ditt hår bli det. Att inte byta örngott en gång i veckan kan leda till att hudavlagringar, oljor från ditt hår eller smuts fastnar på kudden som du sedan lägger huvudet i.

Dessa är de främsta anledningarna till att man får fett hår. Tänk igenom vad du tror att problemet beror på, och testa sedan med några av mina tips för att se om en förbättring sker. Tänk på att det kan ta ett par veckor innan du märker någon större skillnad, ha lite tålamod och var uppmärksam på vad håret svarar på. Har ni några frågor om fet eller torr hårbotten? Kommentera nedan!

Previous Post
Next Post

No Comments

Leave a Reply